Աջափսանդալը հայկական խոհանոցի ամենասիրված և ամենաարևոտ ուտեստներից է։ Այն հարուստ բանջարեղենային ռագու է՝ պատրաստված սմբուկից, լոլիկից, բիբարից և մի շարք կանաչիներից։ Աջափսանդալը ոչ միայն համեղ է, այլև չափազանց առողջ, թեթև և կատարյալ տարբերակ է ամառային և աշնանային սեզոնների համար։
⭐ Ինչու՞ է Աջափսանդալը իդեալական
- Բուսական և Թեթև: Այն լիովին բուսական ուտեստ է և հիանալի է բուսակերների ու վեգանների համար։
- Սեզոնային: Օգտագործվում է ամառվա լավագույն բանջարեղենը՝ առավելագույն օգուտներն ու համը ստանալու համար։
- Առողջության Աղբյուր: Հարուստ է մանրաթելերով, վիտամիններով և քիչ կալորիականությամբ։
📋 Բաղադրիչներ (4-6 չափաբաժնի համար)
- Սմբուկ – 3 հատ (միջին չափի)
- Կարտոֆիլ – 3-4 հատ (Ընտրովի, եթե նախընտրում եք ավելի հագեցնող)
- Քաղցր Բիբար (Պղպեղ) – 2 հատ (ցանկալի է տարբեր գույների)
- Լոլիկ – 4-5 հատ (հասած, կամ 500մլ լոլիկի խյուս)
- Սոխ – 1 գլուխ (մեծ)
- Սխտոր – 3-4 ատամիկ
- Կանաչի – Համեմ, ռեհան, մաղադանոս (մեծ քանակությամբ)
- Բուսական ձեթ – 100 մլ (ձիթապտղի կամ արևածաղկի)
- Աղ, սև և կարմիր պղպեղ – ըստ ճաշակի
👨🍳 Պատրաստման Եղանակ
- Բանջարեղենի նախապատրաստում
- Սմբուկները կտրատել խոշոր խորանարդիկներով, աղ ցանել վրան և թողնել 20 րոպե, որպեսզի դուրս գա դառնությունը։ Այնուհետև լվանալ և չորացնել։
- Կարտոֆիլը և սոխը կտրատել խոշոր խորանարդիկներով, բիբարը՝ լայն շերտերով։
- Լոլիկները կտրատել կամ քերել՝ ստանալով խիտ զանգված։
- Տապակում
- Մեծ, խորը կաթսայի կամ թավայի մեջ տաքացնել ձեթը։ Սկզբում տապակել սոխը՝ մինչև ոսկեգույն դառնա։
- Ավելացնել կարտոֆիլը, տապակել 5-7 րոպե։
- Այնուհետև ավելացնել սմբուկը և բիբարը։ Տապակել մինչև սմբուկը փափկի։
- Եփում
- Տապակած բանջարեղենի վրա ավելացնել լոլիկի զանգվածը կամ խյուսը։
- Ավելացնել աղ, պղպեղ, մանրացրած սխտոր։ Խառնել։
- Ծածկել կաթսան կափարիչով և եփել թույլ կրակի վրա 30-40 րոպե, մինչև բոլոր բաղադրիչները լիովին եփվեն, իսկ սոուսը խտանա։
- Վերջնական Շուք
- Կրակից վերցնելուց առաջ ավելացնել մեծ քանակությամբ մանր կտրատած թարմ կանաչի (համեմ, ռեհան)։
🥣 Մատուցում
Աջափսանդալը ամենահամեղն է, երբ մատուցվում է սառը կամ սենյակային ջերմաստիճանում։ Այն հիանալի է որպես ինքնուրույն ուտեստ կամ մսային ուտեստների կողքի ճաշատեսակ։