09:00 - 22:00 - Երկ. - Կիր.
դրամ

Սպաս (թանապուր)

Սպասը հայկական խոհանոցի թանկարժեք ժառանգություններից է՝ թանով պատրաստվող թեթև և օգտակար ապուր, որը համարվում է իդեալական տարբերակ թե՛ ամառվա տապին, թե՛ ձմեռվա սառը օրերին։ Այս բաղադրատոմսում օգտագործվում են մածուն, թթվասեր, ձավար և մի շարք կանաչիներ, որոնք միավորվում են թարմ, թթվաշ և հագեցնող համի մեջ։

📋 Բաղադրիչներ

  • Մածուն – 1 լիտր
  • Թթվասեր – 500 մլ
  • Ձավար – 300 գ
  • Ձու – 1 հատ
  • Ալյուր – 2 ճաշի գդալ
  • Աղ – ըստ ճաշակի
  • Համեմ – կես կապ (կամ այլ կանաչիներ՝ ըստ նախընտրության)

👨‍🍳 Պատրաստման եղանակ

  1. Ձավարի նախապատրաստում
    Ձավարը թրջեք սառը ջրում և թողեք 1-1.5 ժամ՝ փափկեցնելու նպատակով։ Այնուհետև ջուրը փոխարինեք եռմանով և եփեք մինչև հատիկները բացվեն։
  2. Հարած զանգվածի պատրաստում
    Մեծ կաթսայի մեջ հարեք ձուն, ավելացրեք ալյուրը և խառնեք այնքան, մինչև ստանաք միատար զանգված։ Այս խառնուրդին աստիճանաբար ավելացրեք մածունն ու թթվասերը՝ շարունակ խառնելով, որպեսզի չձևավորվեն գնդիկներ։
  3. Ճաշի եփում
    Ստացված զանգվածը դարձրեք թույլ կրակի վրա և անընդհատ խառնելով՝ հասցրեք մինչև գրեթե եռման ջերմաստիճան։ Այնուհետև ավելացրեք եփված ձավարը, աղը և ըստ ցանկության՝ մի փոքր եռացած ջուր՝ քանակը հարմարեցնելով ըստ խտության։
  4. Վերջնական շուք
    Ապուրը եփեք ևս 15-20 րոպե՝ թույլ կրակի վրա։ Վերջում ավելացրեք մանր կտրատած համեմը։ Ցանկության դեպքում կարելի է օգտագործել նաև նանա, ուրց, նեխուր կամ բազուկի կանաչ մասը։

🥣 Մատուցում

Սպասը կարող է մատուցվել թե՛ տաք, թե՛ սառը վիճակում։ Հիանալի կերպով համադրվում է լավաշի կամ թարմ հացի հետ։