Խաշիլը հայկական խոհանոցի հնագույն ուտեստներից է՝ պատրաստված ցորենի և մսի համադրությամբ։ Այն հատկապես տարածված է ձմեռային ամիսներին՝ իր հագեցնող, տաքացնող և սննդարար հատկություններով։ Այս բաղադրատոմսում օգտագործվում է ցորեն, տավարի միս և կարագ՝ որոնք միասին ստեղծում են խիտ, նուրբ և մեղմ համ։
📋 Բաղադրիչներ
Ցորեն (փխրեցված կամ ամբողջական) – 500 գ
Տավարի միս (առանց ոսկոր) – 400 գ
Ջուր – 2-2.5 լիտր
Աղ – ըստ ճաշակի
Կարագ – 50 գ (կամ ըստ նախընտրության)
👨🍳 Պատրաստման եղանակ
Ցորենի նախապատրաստում
Ցորենը լվացեք և թրջեք գիշերվա ընթացքում (առնվազն 6-8 ժամ), այնուհետև նորից լվացեք մաքուր ջրով։
Մսի պատրաստում
Միսը կտրատեք խոշոր կտորներով, լվացեք և դրեք կաթսայի մեջ։ Ավելացրեք ջուրը և եփեք մինչև եռա՝ հարկ եղած դեպքում հանելով փրփուրը։
Համատեղ եփում
Երբ միսը գրեթե եփված է, ավելացրեք ցորենը։ Եփեք թույլ կրակի վրա՝ ժամանակ առ ժամանակ խառնելով։ Խաշիլի պատրաստման գործընթացը կարող է տևել 1.5-2 ժամ, մինչև ուտեստը դառնա բավականաչափ խիտ և միատար։ Ավելացրեք աղ ըստ ճաշակի։
Վերջնական շուք
Պատրաստի խաշիլը մատուցելուց առաջ կարելի է խառնել մի կտոր կարագ՝ նրբահամության համար։
🥣 Մատուցում
Խաշիլը մատուցվում է տաք վիճակում՝ ցանկալի է խոր ափսեով։ Դրա կողքին հաճախ առաջարկվում է թթու, սև պղպեղ և աղ՝ ըստ ճաշակի։ Տեղ-տեղ այն համադրվում է թթվասերով կամ սխտորաջրով՝ կախված տարածաշրջանային տարբերակներից։