09:00 - 20:00 - Երկ. - Կիր.
դրամ

Աջափսանդալի պատրաստման եղանակը (բաղադրատոմս)

Աջափսանդալը հայկական խոհանոցի ամենասիրված և ամենաարևոտ ուտեստներից է։ Այն հարուստ բանջարեղենային ռագու է՝ պատրաստված սմբուկից, լոլիկից, բիբարից և մի շարք կանաչիներից։ Աջափսանդալը ոչ միայն համեղ է, այլև չափազանց առողջ, թեթև և կատարյալ տարբերակ է ամառային և աշնանային սեզոնների համար։

⭐ Ինչու՞ է Աջափսանդալը իդեալական

  • Բուսական և Թեթև: Այն լիովին բուսական ուտեստ է և հիանալի է բուսակերների ու վեգանների համար։
  • Սեզոնային: Օգտագործվում է ամառվա լավագույն բանջարեղենը՝ առավելագույն օգուտներն ու համը ստանալու համար։
  • Առողջության Աղբյուր: Հարուստ է մանրաթելերով, վիտամիններով և քիչ կալորիականությամբ։

📋 Բաղադրիչներ (4-6 չափաբաժնի համար)

  • Սմբուկ – 3 հատ (միջին չափի)
  • Կարտոֆիլ – 3-4 հատ (Ընտրովի, եթե նախընտրում եք ավելի հագեցնող)
  • Քաղցր Բիբար (Պղպեղ) – 2 հատ (ցանկալի է տարբեր գույների)
  • Լոլիկ – 4-5 հատ (հասած, կամ 500մլ լոլիկի խյուս)
  • Սոխ – 1 գլուխ (մեծ)
  • Սխտոր – 3-4 ատամիկ
  • Կանաչի – Համեմ, ռեհան, մաղադանոս (մեծ քանակությամբ)
  • Բուսական ձեթ – 100 մլ (ձիթապտղի կամ արևածաղկի)
  • Աղ, սև և կարմիր պղպեղ – ըստ ճաշակի

👨‍🍳 Պատրաստման Եղանակ

  1. Բանջարեղենի նախապատրաստում
    • Սմբուկները կտրատել խոշոր խորանարդիկներով, աղ ցանել վրան և թողնել 20 րոպե, որպեսզի դուրս գա դառնությունը։ Այնուհետև լվանալ և չորացնել։
    • Կարտոֆիլը և սոխը կտրատել խոշոր խորանարդիկներով, բիբարը՝ լայն շերտերով։
    • Լոլիկները կտրատել կամ քերել՝ ստանալով խիտ զանգված։
  2. Տապակում
    • Մեծ, խորը կաթսայի կամ թավայի մեջ տաքացնել ձեթը։ Սկզբում տապակել սոխը՝ մինչև ոսկեգույն դառնա։
    • Ավելացնել կարտոֆիլը, տապակել 5-7 րոպե։
    • Այնուհետև ավելացնել սմբուկը և բիբարը։ Տապակել մինչև սմբուկը փափկի։
  3. Եփում
    • Տապակած բանջարեղենի վրա ավելացնել լոլիկի զանգվածը կամ խյուսը։
    • Ավելացնել աղ, պղպեղ, մանրացրած սխտոր։ Խառնել։
    • Ծածկել կաթսան կափարիչով և եփել թույլ կրակի վրա 30-40 րոպե, մինչև բոլոր բաղադրիչները լիովին եփվեն, իսկ սոուսը խտանա։
  4. Վերջնական Շուք
    • Կրակից վերցնելուց առաջ ավելացնել մեծ քանակությամբ մանր կտրատած թարմ կանաչի (համեմ, ռեհան)։

🥣 Մատուցում

Աջափսանդալը ամենահամեղն է, երբ մատուցվում է սառը կամ սենյակային ջերմաստիճանում։ Այն հիանալի է որպես ինքնուրույն ուտեստ կամ մսային ուտեստների կողքի ճաշատեսակ։