Ճարպերը հաճախ ստանում են բացասական համբավ՝ կապված ավելորդ քաշի և սրտանոթային խնդիրների հետ։ Սակայն իրականությունը ավելի բազմազան է։ Մեր օրգանիզմին անհրաժեշտ են որոշ ճարպեր՝ որպես էներգիայի աղբյուր, ուղեղի և նյարդային համակարգի սնուցում, հորմոնների արտադրություն և վիտամինների յուրացում։
Այս ուղեցույցում կպարզենք՝ որոնք են օգտակար ճարպերը, որոնք՝ վնասակար, որտեղ են դրանք պարունակվում, և ինչ քանակությամբ կարելի է օգտագործել։
1․ Ճարպերի հիմնական տեսակները
1.1 Հագեցած ճարպեր
- Աղբյուրներ․ յուղոտ միս, կարագ, յուղոտ կաթնամթերք, հավի կաշին, ինչպես նաև որոշ բուսական յուղեր՝ կոկոս, պալմա։
- Հատկություն․ սովորաբար պինդ են սենյակային ջերմաստիճանում։
- Օգտակարություն․ փոքր քանակով ապահովում են էներգիա և որոշ հորմոնների արտադրություն։
- Վնաս․ ավելցուկի դեպքում բարձրացնում են «վատ» խոլեստերինի (LDL) մակարդակը և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը։
- Խորհուրդ․ սահմանափակել յուղոտ միսն ու յուղալի կաթնամթերքը, օրական հագեցած ճարպերը չպետք է գերազանցեն ընդհանուր կալորիականության 10–15%-ը (մոտ 20–30 գ 2000 կկալ սննդակարգի դեպքում)։
1.2 Չհագեցած ճարպեր
Չհագեցած ճարպերը համարվում են առողջության համար օգտակար։ Բաժանվում են երկու խմբի․
1.2.1 Մոնոչհագեցած ճարպեր (MUFA)
- Աղբյուրներ․ ձիթայուղ, ավոկադո, ընկույզներ։
- Օգտակարություն․ նվազեցնում են վատ խոլեստերինը (LDL), պահպանում են «լավը» (HDL), օժանդակում են սրտի և ուղեղի առողջությանը։
1.2.2 Պոլիչհագեցած ճարպեր (PUFA)
- Աղբյուրներ․ յուղոտ ձուկ (սաղմոն, թունա, սկումբրիա), ընկույզներ, դդմի սերմեր, սոյայի արտադրանք։
- Օգտակարություն․ հարուստ են օմեգա-3 և օմեգա-6 ճարպաթթուներով, որոնք նվազեցնում են բորբոքումները և պաշտպանում սրտանոթային համակարգը։
Խորհուրդ․ ընդհանուր օրական ճարպի 25–35%-ը կարելի է ստանալ MUFA և PUFA աղբյուրներից։ 2000 կկալ սննդակարգի դեպքում սա կազմում է մոտ 50–60 գ։
1.3 Տրանս ճարպեր (վնասակար)
- Աղբյուրներ․ մարգարին, խորը տապակած սնունդ, արագ սնունդ, պատրաստի խմորեղեն։
- Օգտակարություն․ բացակայում է։
- Վնաս․ բարձրացնում են LDL-ը, իջեցնում HDL-ը, առաջացնում բորբոքումներ և մեծացնում սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը։
- Խորհուրդ․ հնարավորինս բացառել։
2․ Ճարպերի տեսակները սննդի աղբյուրներով
Ճարպի տեսակ |
Աղբյուրներ |
Օգտակարություն |
Վնաս |
Խորհուրդ |
Հագեցած |
Կարագ, յուղոտ կաթնամթերք, յուղոտ միս, կոկոսի յուղ |
Էներգիա, որոշ հորմոններ |
LDL բարձրացում, սրտանոթային խնդիրներ |
Օրական ≤ 20–30 գ |
Մոնոչհագեցած |
Ձիթայուղ, ավոկադո, ընկույզներ |
LDL↓, HDL պահպանում, սրտի առողջություն |
Սովորաբար անվտանգ |
1–2 ճ/գ ձիթայուղ կամ 30 գ ընկույզ |
Պոլիչհագեցած |
Ձուկ, սոյա, սերմեր, ընկույզ |
Օմեգա-3/6, բորբոքման նվազում |
Ավելցուկը կարող է անհավասարակշռություն առաջացնել |
2–3 անգամ յուղոտ ձուկ շաբաթում |
Տրանս ճարպեր |
Արագ սնունդ, խմորեղեն, մարգարին |
Ոչ |
Սրտանոթային խնդիրներ, բորբոքում |
Բացառել |
3․ Օրական նորմաներ
- Ընդհանուր էներգիայի 20–35%-ը կարելի է ստանալ ճարպերից։
- Հագեցած ճարպերը չպետք է գերազանցեն ընդհանուրի 10%-ը։
- Տրանս ճարպերից պետք է լիովին խուսափել։
Օրինակ՝ 2000 կկալ օրական սննդակարգի համար՝
- ընդհանուր ճարպեր՝ 44–78 գ
- օգտակար (MUFA + PUFA)՝ 50–60 գ
- հագեցած ճարպեր՝ ≤ 20 գ
4․ Օգտակար խորհուրդներ
- Փոխարինեք կարագը և յուղալի կաթնամթերքը ձիթայուղով կամ ավոկադոյով։
- Օրական ներառեք փոքր չափաբաժիններով յուղոտ ձուկ կամ թռչնամիս (օր․՝ սաղմոն, հավի ֆիլե)։
- Խուսափեք արագ սննդից և ֆրիներից, քանի որ դրանք պարունակում են տրանս ճարպեր։
- Պահեք ընկույզներն ու սերմերը թարմ, չոր և փակ տարաներում, որպեսզի չօքսիդացվեն։
- Ճարպերը ընդունեք օրվա ընթացքում փոքր չափաբաժիններով, որպեսզի խուսափեք ավելորդ կալորիաներից։