09:00 - 20:00 - Երկ. - Կիր.
դրամ

Արդյոք բոլոր ճարպերը բացասական են ազդում մեր օրգանիզմի վրա

Ճարպերը հաճախ ստանում են բացասական համբավ՝ կապված ավելորդ քաշի և սրտանոթային խնդիրների հետ։ Սակայն իրականությունը ավելի բազմազան է։ Մեր օրգանիզմին անհրաժեշտ են որոշ ճարպեր՝ որպես էներգիայի աղբյուր, ուղեղի և նյարդային համակարգի սնուցում, հորմոնների արտադրություն և վիտամինների յուրացում։

Այս ուղեցույցում կպարզենք՝ որոնք են օգտակար ճարպերը, որոնք՝ վնասակար, որտեղ են դրանք պարունակվում, և ինչ քանակությամբ կարելի է օգտագործել։

1․ Ճարպերի հիմնական տեսակները

1.1 Հագեցած ճարպեր

  • Աղբյուրներ․ յուղոտ միս, կարագ, յուղոտ կաթնամթերք, հավի կաշին, ինչպես նաև որոշ բուսական յուղեր՝ կոկոս, պալմա։
  • Հատկություն․ սովորաբար պինդ են սենյակային ջերմաստիճանում։
  • Օգտակարություն․ փոքր քանակով ապահովում են էներգիա և որոշ հորմոնների արտադրություն։
  • Վնաս․ ավելցուկի դեպքում բարձրացնում են «վատ» խոլեստերինի (LDL) մակարդակը և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը։
  • Խորհուրդ․ սահմանափակել յուղոտ միսն ու յուղալի կաթնամթերքը, օրական հագեցած ճարպերը չպետք է գերազանցեն ընդհանուր կալորիականության 10–15%-ը (մոտ 20–30 գ 2000 կկալ սննդակարգի դեպքում)։

1.2 Չհագեցած ճարպեր

Չհագեցած ճարպերը համարվում են առողջության համար օգտակար։ Բաժանվում են երկու խմբի․

1.2.1 Մոնոչհագեցած ճարպեր (MUFA)

  • Աղբյուրներ․ ձիթայուղ, ավոկադո, ընկույզներ։
  • Օգտակարություն․ նվազեցնում են վատ խոլեստերինը (LDL), պահպանում են «լավը» (HDL), օժանդակում են սրտի և ուղեղի առողջությանը։

1.2.2 Պոլիչհագեցած ճարպեր (PUFA)

  • Աղբյուրներ․ յուղոտ ձուկ (սաղմոն, թունա, սկումբրիա), ընկույզներ, դդմի սերմեր, սոյայի արտադրանք։
  • Օգտակարություն․ հարուստ են օմեգա-3 և օմեգա-6 ճարպաթթուներով, որոնք նվազեցնում են բորբոքումները և պաշտպանում սրտանոթային համակարգը։

Խորհուրդ․ ընդհանուր օրական ճարպի 25–35%-ը կարելի է ստանալ MUFA և PUFA աղբյուրներից։ 2000 կկալ սննդակարգի դեպքում սա կազմում է մոտ 50–60 գ։

1.3 Տրանս ճարպեր (վնասակար)

  • Աղբյուրներ․ մարգարին, խորը տապակած սնունդ, արագ սնունդ, պատրաստի խմորեղեն։
  • Օգտակարություն․ բացակայում է։
  • Վնաս․ բարձրացնում են LDL-ը, իջեցնում HDL-ը, առաջացնում բորբոքումներ և մեծացնում սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը։
  • Խորհուրդ․ հնարավորինս բացառել։

2․ Ճարպերի տեսակները սննդի աղբյուրներով

Ճարպի տեսակ Աղբյուրներ Օգտակարություն Վնաս Խորհուրդ
Հագեցած Կարագ, յուղոտ կաթնամթերք, յուղոտ միս, կոկոսի յուղ Էներգիա, որոշ հորմոններ LDL բարձրացում, սրտանոթային խնդիրներ Օրական ≤ 20–30 գ
Մոնոչհագեցած Ձիթայուղ, ավոկադո, ընկույզներ LDL↓, HDL պահպանում, սրտի առողջություն Սովորաբար անվտանգ 1–2 ճ/գ ձիթայուղ կամ 30 գ ընկույզ
Պոլիչհագեցած Ձուկ, սոյա, սերմեր, ընկույզ Օմեգա-3/6, բորբոքման նվազում Ավելցուկը կարող է անհավասարակշռություն առաջացնել 2–3 անգամ յուղոտ ձուկ շաբաթում
Տրանս ճարպեր Արագ սնունդ, խմորեղեն, մարգարին Ոչ Սրտանոթային խնդիրներ, բորբոքում Բացառել

3․ Օրական նորմաներ

  • Ընդհանուր էներգիայի 20–35%-ը կարելի է ստանալ ճարպերից։
  • Հագեցած ճարպերը չպետք է գերազանցեն ընդհանուրի 10%-ը։
  • Տրանս ճարպերից պետք է լիովին խուսափել։

Օրինակ՝ 2000 կկալ օրական սննդակարգի համար՝

  • ընդհանուր ճարպեր՝ 44–78 գ
  • օգտակար (MUFA + PUFA)՝ 50–60 գ
  • հագեցած ճարպեր՝ ≤ 20 գ

4․ Օգտակար խորհուրդներ

  • Փոխարինեք կարագը և յուղալի կաթնամթերքը ձիթայուղով կամ ավոկադոյով։
  • Օրական ներառեք փոքր չափաբաժիններով յուղոտ ձուկ կամ թռչնամիս (օր․՝ սաղմոն, հավի ֆիլե)։
  • Խուսափեք արագ սննդից և ֆրիներից, քանի որ դրանք պարունակում են տրանս ճարպեր։
  • Պահեք ընկույզներն ու սերմերը թարմ, չոր և փակ տարաներում, որպեսզի չօքսիդացվեն։
  • Ճարպերը ընդունեք օրվա ընթացքում փոքր չափաբաժիններով, որպեսզի խուսափեք ավելորդ կալորիաներից։